08 okt 2012

Groene fietstocht legt zwakke punten bloot

Op zondag 7 oktober, een week voor de verkiezingen, koos Groen KLB ervoor om met een fietsevenement duidelijk te maken waar mogelijkheden en knelpunten zijn te vinden in het gemeentelijk fietsnetwerk. Het werd een geanimeerde tocht die startte op het Plein in Kaprijke. Langs het goede fietspad van de Molenstraat zette de stoet zich in beweging. Tot aan de Heinestraat verloopt de tocht voortreffelijk alhoewel een weg waar 70 km per uur mag gereden worden het best wordt uitgerust met een fietspad vrijliggend van de weg. Verder dan de Heinestraat naar Bentille is de toestand dramatisch. Fietsers waaien er van de weg als de vrachtwagens aan een behoorlijke snelheid voorbij rijden.Via Heinestraat en Heinewegel komen we in de Vrouwstraat waar elk spoor van fietsvoorziening ontbreekt. We arriveren aan het voormalig station waar we de spoorwegbedding willen volgen. Maar na 18 jaar Samen bestuur is de spoorwegbedding nog steeds niet berijdbaar en doorsteken naar de Vaartsstraat is onmogelijk door een garagist die er zijn auto's op posteert.

De Vaartstraat dan. We zullen het er niet lang over hebben maar dat is een gesel voor elke fietser.

Via de Vrombautstraat komen we in de feestvierende Nieuwstraat. Daar ontrolt Lynsey de groene loper als symbool voor het ontbrekende fietspad.  Rioleringswerken kunnen geen excuus zijn voor de afbakening van een fietspad menen wij.

We rijden het dorp van Lembeke binnen via het vreselijke fietspad van Aveschoot. Het dorp is nog steeds geen zone 30 zodat we ons nog steeds niet als fietsers in het verkeer kunnen mengen als vertragers.  De Gentstraat daarentegen kent een fietspad tot de Sportstraat maar daar verschijnen weer de streepjes op de weg. Wijlen burgemeester d' Alcantara noemde deze strookjes  geen fietspad maar een strook om de baan in haar bedding te houden.

Via de Ongereehoek en de Kaprijkestraat komen we op de kruising Gentstraat- Gentweg waar we alweer op streepjes worden gezet. De oversteek naar de Verbindingsweg is een heel gevaarlijke voor fietsers. Wat moet je daar doen? En de broodjes aan de rechterkant maken fietsers het extra moeilijk terwijl ze bedoeld zijn om ze te beschermen. Zoals zovele oversteken goed bedoeld maar slecht uitgevoerd.

We leggen nog een groene loper bij de wegel tussen Lembeke en de Heihoek omwille van onze plannen om hier een tunnel te bouwen en gaan verpozen bij de Nele waar blues onze zeden verzachtten.

Conclusie: Voor fietsers is er nog een hele weg af te leggen in dit mooie groene dorp.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.